• RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
Posted by TheFonz - - 2 comments

Lately, aku bekerje agak kuat. That one day itself,aku bekerje almost 16 hours non stop, from 10pm till 2pm the next day. Gila kan??Bile aku terpikir balik, mase zaman student dulu, nak sampe 2 hours non stop pn dah mengeluh gile. Kalau la zaman2 student dulu, i can work as long as 16 hours, maybe aku tak perlu melalui 16 hours non stop yang ini. Bile dipikirkan, izzit worth it bekerje mati matian sebegini?Kalu diikotkan, European begitu particular skali dgn kije lebih mase neh, dpt dilihat, working hours depa agak pendek,average not more than 6 hours per day berbanding dgn malaysia yang average at list 9 hours. Gile kan??And paling menyayat hatinye, dr segi salary, tentulah jauh beze sekali gapnye berbanding working hours depa. Sebagai contoh, jika kite bandingkan income let say rm500 and usd 500 per day. Kalu di US, dgn gaji itu kite boleh membeli 2 Ipod Classic 80Gb (retail usd 249), kalu kat malaysia plak, yang hanye mamapu dibeli adalah separuh Ipod sahaje (retail RM 1099). Sooo,sape kate Malaysia actually cost of living murah.

Contoh lain yg mau dikemukakan. Cube lihat harge kerete di Malaysia. Begitu tinggi skali, even Proton pn aku rase agak pricy. Kalu dibuat kajian, Malaysian will spend 1/3 drpd gajinye hanye untuk kerete. Kalu dilihat,byk tuuuu. Kalu di UK, satria NEO hanye dlm linkungan 5000 pound,maknenye kalu gaji seseorg itu let say 2000pound, cukop 3 bulan gaji dah habis bayor kete weyyyy,ni kalu kit minimum pn 3 tahun baru abis.soooo,again,sape kate malaysia ini sebenonye murahhhh.Disebabkan ringgit tak besau, thats why all this things happen. Minyak pn same, RM 1.92 per liter, walhal di US its around 3.50 per gallon ( 1 gallon = 3 liter),so kalu dikirekan dlm 1.20je per liter,and take note that harge minyak depa varies from company and tempat,soooo again sape lagi murah skg neh???Aku bukanlah menyokong barat,cume my 2 sens, mengambil ape yg baik untuk dijadikan contoh.

Anyway, the election is just around the corner. Aku tak lah pernah interested sgt dgn politik sebelum neh. Cume lately je yg aku rase berminat plak. Melihat scenario politik skg, aku rase byk yg perlu di beri perhatian. Maybe aku rase kerajaan skg take for granted sbb dulu dpt majority besau. So, depa pn rilek laaaa.Pada pendapat aku, I hope the current government stays but majority depa dikurangkan. Aku harap kehadiran ramai pembangkang dlm parlimen dpt memperbetolkan kesilapan depa. Kalu takde pembangkang susah plak,nanti government skg syok sendirijelah buat kije, takde org mau pantau. I dont take any side, this is my only opinion as a Malaysian to look for a better Malaysia in the future.

My current interest. She rowks!!!!!!!

Baru mendapat berite yang for DUN Tanah Rata, my ex physics cikgu cum my ex Guru Besar, Mr Ho Yip Kap akan bertanding for Bebas.Being local for his whole life, pernah mengajar mama ku sebelum aku (2 generation), and favorites among locals (trademark die pakai landrover kebun dtg sekolah), Im sure it will be a surprise is he doesn't win. To all Malaysian, lets exercise our rites . After all, its 4 years once, if you want a change, your vote counts!!!


2 Responses so far.

  1. Laily says:

    pesal tetibe marie digby punya obsession nih? but she's hot, i give you that.

    slow down, pakcik. kejor ketapi ke??

  2. The Fonz says:

    bukan pakcik kejo ketapi..ketapi kejo pakcik