• RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
Posted by TheFonz - - 3 comments

"They say that teenager scare a little shit put of me!!!!!". That ring tone woke me up at 9am today. After having to burn the midnight oil just to finish up my 3rd quarter review presentation for my boss tomorrow right up till 5am this morning, teman rase macam nak campak je handphone keluar tingkap,pagi2 cuti umum neh dah bising!!!!.Luckily it was my old pal Amir whom I promised mo teman die pi jumpe pendaftar nikah 2 days ago. So, tak lah make a big fuzz out of that, plus this was my first time being one of the saksi untuk daftar nikah die neh.

When we were in the car on the way to that ustat's house, kitorg pn bersembanglah,berspekulasi ape yg ustat tu akan tanye si amir neh. Owh, before I forgot, he requires 2 saksi actually, so papa ( thats he's nickname,seriously) bersame temanlah yg menjadi saksinye kali neh. Ade gak teman berpikir, memandangkan ustat itu waraq', takke suspend kalu die tanye "Kamu semue dah berhadas besar ke??ustet rasekan seperti kamu semue ini tak suci lagi",mau pengsan kami!!!!dan macam mane pulak kalu die tanye "muka kamu semue ni,ustat rase tak sesuai jadi laki org neh,"...waaaa,jenuhhh tuuuuu...

Mase kami sampai di umah tuu, amir dgn cuaknyee berpeloh2, mengalahkan bebudak mo pi sunat. Kami memberi salam dan salam kami dijawab oleh seorg pakcik berbaju pagoda same kain pelikat dan kopiah.Cuak gak kamu time tu weyyy!!!Ropenye pakcik tu lah ustatnyeeee...


Amir yang maintain cool,konon la sangat!!!!!

Ustat tu bermule raggingnye dgn menanyekan soalan yang paling basic bagi orang yg mo kawin neh.

"Rukun nikah ade berape ek??" ustat tu bertanyekan

"Ade 5, suami, isteri, wali, lafaz nikah dan aaaaaaaaaaaaa,ish ape satu lagi ekkk,lupe la ustat".amir yg blur sedang memeras otaknye mo jawab yg last tuh sambil memandang kitorg.

Teman dan papa pn jenuh laaaa point finger to each other menunjukkan yang jawapannye adalah saksi. mangkuk pijar betollah wahai member ku yg seko neh, tak jugak2 dapat signnye..ish ish ish...

Ustat tu pn menjawablah " Saksi amirr. kamu neh,itu pn boleh lupe,ustat tak sign kang surat nikah neh,baru kamu tau" ustat tu berjoking sambil amir plak berpeluh.

Kemudian ustat tu trus menanyatakan " Name bakal org umah sape??"

Dgn spontan amir jawab "M@#$%^& A*&^%(!!!"

"Amboiiiiiii,kalu pase name org umah, laju kamu menjawab ekkk" ustat, aku and papa gelak besauu macam org kene sawan..hahahhaha....

Setelah selesai semue soalan jawab, ustat tu pn sign and chop lah kat borang tuh, siap tulis jawi lagi. Kami bertige blur memikirkan apela yg die tulis, tulisan ala doktor yg mengantok menulis perskription bagi pesakit die.

Ni die tok imam otai sec 2. Time neh ustat dah sign so amir
mampu tersenyum dan berlagak cool

Kesimpulannye hari neh, teman dapat satu experiance yang baru,selame neh teman ingat mo nikah je kene ade saksi,ropenye mo sign borang nikah pn kene ade saksi. Woww,makin lame makin strict process nak nikah neh,I wonder how is it like 5 years down the line.





3 Responses so far.

  1. Laily says:

    aik, amik experience ke? wahhahha, takpe, nanti aku maklum same bakal org umahmu. hehhehe. dah expert laa kiranya ni?

    dah ada dah gambo kaka mu kat blog eden. gi aa tengok :D

  2. Ah Jun says:

    last sentence --> i wonder how it would be 5 years down the line

    5 years down the line?wah..serius shit...suspicious gile 5 years tuh...kenape tak 1 year ke?2 years ke?hahahha!!!

  3. The Fonz says:

    Laily..bukan mo ambik xperiance tapi member punye pasal,aku pegi arr..nanti tak dpt nikah susah plak..hehehe..

    Gandi..5 tahun lagi maksud aku.camnelah system ni akan evolve,pasni kot2 kene 8 kali interbiew baru ustat tu sign ke..heheheh..tu la sebabnye ko kene capat..